Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Een respectabel aantal gerenommeerde voetbalclubs, waaronder PSV Eindhoven, Helmond Sport, FC-Eindhoven, NAC Breda, VVV Venlo, Willem II, AZ Alkmaar, de Koninklijke HFC Haarlem en diverse bedrijven, verstrekt regelmatig gratis kleding aan Stichting Gambia Sport. Jan Vermeulen: “Er zijn zó veel jonge sporters in Gambia die geen geld hebben voor kledij en ook scholen moeten van goed lesmateriaal worden voorzien.

Om het Nederlandse klimaat te ontvluchten vertrokken Jan Vermeulen en zijn vrouw Netty Tompson in december 2004 voor het eerst naar Gambia. Natuurlijk genoten zij van de heerlijke zon en fraaie stranden, maar tijdens hun verblijf maakten ook andere zaken op hen een diepe indruk. De levensvreugde van de bevolking, ondanks de armoede, is er daar een van. Schrijnend echter is vooral, dat er weinig tot geen perspectief is voor verbetering van de Gambiaanse levensomstandigheden.

Gambia is voor de toerist een land met twee gezichten; je komt in Gambia en je raakt verknocht aan het land, of je komt eens en gaat er nooit meer heen. Jan en zijn vrouw behoren tot de eerste categorie. “Wij hebben echt ons hart verloren aan Gambia en besloten destijds twee kinderen te ondersteunen met schoolgeld, leermiddelen, kleding en boekengeld. Daarom bezochten we ook regelmatig de 'SOS-School', waar we hun rapporten bekeken en met de schoolleiding spraken”, aldus Jan.

Stichting Gambia Sport

“Tijdens een van de gesprekken met het schoolhoofd bleek dat er in Gambia een ernstig tekort was aan sportkleding, voetbalkleding, trainingspakken, voetbalschoenen, sportschoenen en voetballen”, vervolgt Jan. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd en zodra terug in Nederland ontplooiden Jan en zijn vrouw initiatieven om (overtollige) kledij en schoeisel in te zamelen bij sportverenigingen. Jan: “In eerste instantie was dat nog te overzien en namen we spullen mee met het vliegtuig. Ons initiatief sloeg overal echter zó goed aan dat het bijna uit de hand liep. In 2008 besloten we daarom de ‘Stichting Gambia Sport’ op te richten, die inmiddels bestaat uit 5 bestuursleden en door de belastingdienst is erkend als ANBI stichting”. 

 

Inzameling sportattributen

Jan en Netty hebben van een aantal bevriende betrokkenen een aantal opslagloodsen ter beschikking gekregen om alle sportartikelen op te slaan. Elk pand staat tot aan de nok toe gevuld met sportartikelen en kleding. Dagelijks zijn Jan en Netty in zowel Nederland als België bezig met het verzamelen van sportattributen. Netty: “Dit doen we zo veel mogelijk met eigen vervoer. De transportkosten naar Gambia betaalden wij eerst zelf, maar die komen nu zo veel mogelijk tot stand door donaties van vrienden en bekenden. Hier in Eindhoven verzamelen we de goederen, sorteren deze en verpakken ze om ze minimaal twee keer per jaar via een container naar Gambia te sturen. Meestal reizen we deze container van privé-geld achterna om de spullen in Gambia persoonlijk in ontvangst te nemen en te verdelen.”  

Bekend in heel Gambia

Inmiddels is ‘Stichting Gambia Sport’ in Nederland en in Gambia een begrip. “Als ik in een vol voetbalstadion loop, hoor ik regelmatig  mijn naam roepen”, zegt Jan. “Maar ook in Gambia geniet onze stichting volop bekendheid. Iedere school en academie weet van het bestaan van onze stichting en iedereen kent ‘Yankuba’, dat is de naam die de kinderen mij hebben gegeven. Inmiddels kunnen we met trots zeggen dat we reeds een 50 tal sportclubs ondersteunen, 6 voetbalacademies, 3 nursery scholen en diverse primery scholen. Allen zijn voorzien van gratis schoolmaterialen en sportattributen”, vervolgt Jan. ”Het uitdelen door ons aan de kinderen is altijd een feest. We krijgen een prachtige beloning als we het ongeloof op hun gezichten zien en daarna uiteindelijk de welgemeende lach”, vult Netty aan.

Samenwerking

Een respectabel aantal gerenommeerde voetbalclubs, waaronder PSV Eindhoven, Helmond Sport, FC-Eindhoven, NAC Breda, VVV Venlo, Willem II, AZ Alkmaar, de Koninklijke HFC Haarlem en diverse bedrijven, verstrekt regelmatig gratis kleding aan de Stichting. Jan: “Er zijn zó veel jonge sporters in Gambia die geen geld hebben voor kledij en ook scholen moeten van goed lesmateriaal worden voorzien. We hebben daarom nog steeds een tekort aan goede voetballen, tenues, schoenen, laptops voor de scholen en oude telefoons en juichen daarom sponsors toe om ons met onze charitatieve activiteiten te ondersteunen. Ook zijn we naarstig op zoek naar extra financiële hulp, want ook de transportkosten reizen de pan uit”,  verwoorden Jan en Netty.
Wilt u of uw vereniging de ‘Stichting Gambia Sport’ helpen, stuur dan een email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer info raadpleeg: www.gambiasport.nl.

 

 

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

16 december 2018

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

advertentie

D Reizen

Center Parcs