Politiek & Maatschappij

040 Eindhoven Maatschappij - Deze lezing biedt een ethische reflectie op onze voortdurende digitale verbondenheid. We moeten niet alleen onze data en gegevens goed beschermen, maar ook onze ethische waarden, zoals vrijheid, veiligheid, autonomie en waardigheid. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat technologische vooruitgang ook ethische vooruitgang betekent?

De eerste echo van een baby staat al vlug online. ‘Smartphones’, ‘selfies’ en ‘apps’ kleuren onze woordenschat. Zelfs de dood maakt niet langer een onderscheid tussen online en offline. Onlife dus, want uitloggen is een illusie.

 

Op sociale media wordt voortdurend om aandacht geschreeuwd. Maar de aandacht er bijhouden wordt steeds moeilijker met updates die 24/7 doordraaien. We zouden gemiddeld om de 18 minuten door onze smartphone onderbroken worden. Meer dan één op drie Vlaamse volwassenen zou dagelijks minstens drie uren op de smartphone bezig zijn. En dat terwijl het World Wide Web nog maar sinds 1989 bestaat en de eerste iPhone slechts van 10 jaar geleden dateert.

Ondertussen voltrekt het ‘internet der dingen’ (Internet of Things) zich volop. Meer dan ooit benaderen we onszelf, elkaar en onze omgeving via algoritmen en big data. In stijgende lijn maakt de technologie keuzes en voorspellingen voor en over ons.

Katleen Gabriels is licentiate in de Germaanse Talen (KU Leuven), Master in de Moraalwetenschappen (Universiteit Gent) en doctor (PhD) in de Wijsbegeerte en Moraalwetenschap (Vrije Universiteit Brussel). Ze is gespecialiseerd in media- en computerethiek. Katleen werkt als Universitair Docent aan de TU Eindhoven. Haar onderzoek en onderwijs spitsen zich toe op de relatie tussen technologie en moraliteit. Ze bestudeert in het bijzonder de ethische gevolgen van computertechnologie. In 2016 verscheen haar boek Onlife, over de troeven en valkuilen van onze digitale samenleving, dat door de Belgische denktank Liberales verkozen werd tot Liberales boek 2016.

Deze lezing op 22 november 2017 is onderdeel van de samenwerking tussen de Bibliotheek Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven.

Klik hier voor meer informatie.

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

16 december 2018

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

advertentie

Greenchoice

Mediamarkt