Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

040 Eindhoven Gezondheid - Prof. Cecilia Sahlgren, hoogleraar Cell Biology aan de faculteit Biomedische Technologie heeft 2 miljoen euro ontvangen van de European Research Council (ERC).

Met de vijfjarige subsidie gaat Sahlgren onderzoeken welke invloed cellen in de wand van bloedvaten hebben op de bouw van bloedvatten, zoals de dikte. Deze kennis is waardevol bij de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen, waar vaak sprake is van vervormingen in bloedvaten.

 

De ERC-subsidies voor wetenschap en onderzoek, ondersteund door de EU-Commissie, zijn erg prestigieus in Europa. De subsidie die Sahlgren heeft ontvangen is een Consolidator Grant, ontwikkeld om vooraanstaande onderzoekers te ondersteunen. De vijfjarige subsidie is toegekend aan het zogenoemde ForceMorph-project. Sahlgren is naast werkzaam aan TU/e ook hoogleraar aan de Åbo Akademi University in Finland.

Veranderingen in bloeddruk

Het ForceMorph-project heeft als doel om de interactie tussen bloedstroom en celsignalen te onderzoeken en hun effect op de architectuur van bloedvaten te verklaren, bijvoorbeeld de dikte van de vaten. Die kennis is waardevol voor bijvoorbeeld de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen, een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd. “Veel cardiovasculaire ziektes resulteren uit veranderingen in bloeddruk. Deze veranderingen leiden tot vervorming van de vaatarchitectuur en verstoren daarmee het functioneren van weefsels. We willen ontdekken wat het effect is van de kracht op de vorm”, zegt Sahlgren.

Lees verder op de site van TU Eindhoven.

Reizen & Vakanties

 

Vitamines & Supplementen & Gewicht

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle