Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

040 Geldrop Gezondheid - In de maanden mei, juni en juli kan de eikenprocessierups weer voorkomen op eikenbomen. Na contact met de haren van de rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Wat kunt u doen om problemen te voorkomen?

Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied met eikenprocessierups voor bedekte hals, armen en benen. Ga er niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te voorkomen.

Waarschuw kinderen voor het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd wegen waar veel eikenbomen met eikenprocessierupsen staan. Let op oude nesten van vorig jaar. Ook deze nesten kunnen (oude) brandharen bevatten.
Eikenprocessierups in uw tuin? Bestrijd de rupsen niet zelf, maar huur een deskundig bedrijf in of vraag advies aan de gemeente.

Drogisterij.net De Online Drogist van Nederland en België 

Wat kunt u doen bij (over)last?

Wanneer u plotseling last krijgt van jeuk, huiduitslag en/of irritaties aan de ogen en de luchtwegen, dan kan dat betekenen dat u in aanraking bent gekomen met brandharen van de eikenprocessierups.
Het is belangrijk dat de brandharen zich niet verder over uw lichaam verspreiden:

Strip de huid meteen na blootstelling met plakband. Spoel de huid en ogen daarna met lauw water af. Was kledingstukken die besmet zijn met brandharen grondig (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk (zoals zalf op basis van menthol) verlichting geven.

Zijn de klachten ernstiger? Of gaan de klachten niet over? Neem dan contact op met uw huisarts.

Meer informatie eikenprocessierups
Lees hier meer informatie over de eikenprocessierups (website RIVM). 

Biologische bestrijdingsmethode

De gemeente laat op veel plekken de eikenprocessierups preventief bestrijden door bomen te bespuiten met een biologisch middel. Dit middel werkt sterk tegen eikenprocessierupsen, maar spaart andere nuttige insecten. Ook voor de mens heeft het middel geen nadelige gevolgen. Door het middel wordt voorkomen dat de rupsen zich ontwikkelen.

Reizen & Vakanties

 

Vitamines & Supplementen & Gewicht

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle