Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

“Erkenning voor patiënten”

040 Eindhoven Gezondheid - In het vandaag uitgegeven rapport Q-koorts, een kwestie van erkenning doet de Nationale ombudsman verslag van zijn onderzoek naar de lessen die de overheid heeft geleerd van de Q-koorts.

Annemieke de Groot, directeur van Q-support, is blij met de erkenning die de Nationale ombudsman patiënten biedt en de actieve rol die hij wil spelen om het gesprek tussen overheid en patiënten te organiseren. 

In het rapport Q-koorts, een kwestie van erkenning, doet de Nationale ombudsman een aantal concrete aanbevelingen. Zo stelt hij onder meer dat patiënten zich nog steeds niet (h)erkend voelen door de overheid. Dat staat hun herstel in de weg. Vandaar dat hij pleit voor een concreet gebaar. Dat kan op de instemming van De Groot rekenen. “Het gaat hier om erkenning van de indringende problemen waar veel patiënten zich bijna 10 jaar na de uitbraak nog steeds voor gesteld zien. Het zou heel mooi zijn als overheid en patiënten hier samen uit komen. Fijn dat de Nationale ombudsman een handreiking doet om dit gesprek te faciliteren.”

Patiëntenzorg

Verder vindt De Groot het geruststellend dat de procedures na de Q-koortsepidemie naar behoren zijn aangepast. “Die lessen zijn gelukkig geleerd. Dat zou dus na een volgende uitbraak van een zoönose beter moeten gaan. Wat ik me nog wel afvraag is hoe de zorg voor patiënten dan op gang komt. Signalering en communicatie zijn belangrijk, maar dan zijn we er nog niet. Dan dient er nog een brug geslagen naar de juiste zorg voor besmette mensen. Het heeft na de Q-koortsepidemie ruim 5 jaar geduurd voor Q-support in het leven werd geroepen. Wij stellen vast dat er dan al veel onherstelbaar leed heeft plaatsgevonden. Die les moeten we ook trekken en die patiëntenzorg, bijvoorbeeld met een organisatie als Q-support meteen gaan organiseren.”

Medestander

Directe steun geeft de Nationale ombudsman voor het recent uitgegeven Q-koorts Kompas van Q-support. Annemieke de Groot: “Hierin doen wij een dringend beroep op de overheid en maatschappelijke instanties om ervoor te zorgen dat er integrale zorg voor patiënten beschikbaar blijft, ook na 2018 als Q-support ophoudt te bestaan. Hierin vind ik in de Nationale ombudsman nadrukkelijk een medestander. Dat geldt ook voor het borgen van alle kennis en deskundigheid die door Q-support is opgebouwd over Q-koorts. Ook dat signaal geeft de Nationale ombudsman gelukkig af.”

040 Valkenswaard Sport - Zes basisscholen in Valkenswaard doen mee aan het project Sportief Rekenen. In dit project  krijgen leerlingen van groep 1 tot en met 8 beweegles in combinatie met een rekenles. De scholen die meedoen aan het programma worden ondersteund door studenten van Fontys Sporthogeschool en Sportief Valkenswaard, een onderdeel van de gemeente.

Read more ...

040 Geldrop Gezondheid - In de maanden mei, juni en juli kan de eikenprocessierups weer voorkomen op eikenbomen. Na contact met de haren van de rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Read more ...

040 Eindhoven Sport - PSV kiest met ingang van komende zomer voor een innovatieve, vernieuwende samenwerking met het bedrijfsleven. ASML, Philips, High Tech Campus Eindhoven, VDL Groep en Jumbo Supermarkten verbinden zich onder de naam Metropoolregio Brainport Eindhoven als premium partner aan PSV.

Read more ...

040Eindhoven Economie/duurzaamheid – Met ingang van de nieuwe dienstregeling op 1 december a.s. krijgt Station Eindhoven het predicaat ‘Centraal’. De nieuwe naam van het station wordt ‘Station Eindhoven Centraal’. Nederland kent zes van deze centrale stations en daar komt Eindhoven nu dus bij. Even snel de naam veranderen is niet niks; dat gaat ruim € 100 - € 150.000,= kosten.  

Read more ...

040 Eindhoven Economie – Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes wordt het gezicht van de start van het ambitieuze Female Tech Heroes netwerk, dat op dinsdag 21 mei wordt gelanceerd in de Dutch Technology Week op High Tech Campus Eindhoven. Meer dan 600 tech-vrouwen hebben zich aangemeld. Kroes: ‘Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de tech en daar moet verandering in komen. Met dit initiatief wil ik me daar voor inzetten.’

Read more ...

Thuisbezorgd.nl kondigt de winnaars van de Best Restaurant Awards 2018 aan

040 Eindhoven Economie - Voor het vijfde jaar op een rij kondigt Thuisbezorgd.nl de winnaars aan van de prestigieuze Best Restaurant Awards 2018 verkiezing. Spare Rib Express sleept de titel “Beste restaurant van Eindhoven'' in de wacht. Naast de landelijke winnaar publiceert Thuisbezorgd.nl ook de volledige lijst met winnaars per stad en categorie. Samen vormen deze een overzicht van de best beoordeelde restaurants door heel Nederland. 

Read more ...

040 Valkenswaard Politiek -  Voor de gemeente Valkenswaard staan ook in de komende periode sociale cohesie, innovatie en leisure bovenaan.

Read more ...

040 Eindhoven Maatschappij - Met ingang van het jaar 2019 komt de aanslag gemeentelijke belastingen in februari in plaats van januari. Aan het eind van ieder kalenderjaar vinden er altijd veel transacties plaats zoals de aan- en verkoop van woningen. Om wijzigingen goed te verwerken is besloten de aanslagen voortaan in februari te versturen. Daardoor verandert ook het betalen in termijnen van 11 naar 10 termijnen.

Read more ...

040 Eindhoven Maatschappij - Steeds meer Eindhovenaren verlengen hun rijbewijs digitaal. Je hoeft dan alleen nog maar naar het Inwonersplein om het rijbewijs op te halen. En dat kan zonder afspraak. Eindhoven doet mee aan een landelijke proef waarbij inwoners online hun rijbewijs kunnen verlengen. Sinds oktober vorig jaar deden ruim 1.000 Nederlanders dat. Onder hen 300 Eindhovenaren.

Read more ...

040 Veldhoven Cultuur - Meedoen aan activiteiten en mensen ontmoeten kan een eerste stap zijn op weg naar een goede integratie in de gemeente Veldhoven en ook richting betaald werk als je in de bijstand zit. Met dat gegeven in het achterhoofd heeft de klantmanager Werk van de gemeente de start van het project Culturele Talentkeuken opgezet en begeleid.

Read more ...

Deadline 31 januari 2019

040 Eindhoven Cultuur - Ben je een kunstenaar of ontwerper met interesse in de biowetenschappen? Dan nodigen we je van harte uit om een projectvoorstel in te dienen voor de Bio Art & Design Award 2019!

Read more ...

o.l.v. Matthijs van Nieuwkerk

Read more ...

Nieuwsoverzicht Eindhoven