Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

040 Eindhoven Gezondheid - In hoeverre is een menselijk lichaam in staat zichzelf te genezen met behulp van technologie? Wetenschappers experimenteren momenteel volop met het kweken van cellen, weefsels, organen en botten. Zo ook onderzoeker Carlijn Bouten, die aan de Technische Universiteit Eindhoven een levende hartklep ontwikkelt.

Jaarlijks gaan zo'n 5.000 Nederlanders onder het mes, omdat zij een nieuwe hartklep nodig hebben. De operatie is zwaar en de hartklep gaat niet erg lang mee. Hartpatiënten moeten daardoor mogelijk meerdere keren in hun leven de operatie ondergaan. ‘Dat kan anders’, moet Carlijn Bouten gedacht hebben. Ze ontwikkelde een hartklep die in het lichaam van de patiënt zelf wordt gemaakt, van eigen weefsel.

Carlijn Bouten is hoogleraar Cardiovasculaire Regeneratie en werkt aan de TU Eindhoven. Na jarenlang onderzoek komt ze met een revolutionaire oplossing voor hartpatiënten: een levende hartklep, die gemaakt is door de patiënt zelf, in het eigen lichaam.

 

Bouten ontwikkelde een hartklepprothese gemaakt van bio-afbreekbaar materiaal, de iVolve. Wanneer de prothese geplaatst is in het hart van de patiënt, trekt de hartklep cellen aan uit het bloed en omringend weefsel. De cellen blijven plakken aan minuscule draadjes die aan de prothese zijn bevestigd. Ze gaan vervolgens aan de slag om nieuw weefsel te maken en zo een levende hartklep te vormen. Tegelijkertijd breekt het kunststof af, zodat er een hartklep, gemaakt van eigen weefsel, overblijft.

De hartklep is levend, en groeit dus mee met de patiënt. Daardoor hoeft de patiënt ook nog maar één keer geopereerd te worden. Verder hoeft de patiënt niet allerlei medicijnen te slikken om afstoting tegen te gaan. De hartklep bestaat immers uit weefsel van de patiënt zelf.

Een ander belangrijk voordeel is, dat de methode van prof. dr. Bouten goedkoop is: het maken van de prothese kost namelijk niet veel geld. Veel mensen zullen daarom gebruik kunnen maken van de hartklep. De droom van Bouten is dan ook om de protheses in kleine envelopjes de hele wereld over te kunnen sturen.

Bronvermelding: De Kennis van Nu - NTR

De Kennis van Nu brengt je nieuws uit de wetenschap, verdieping bij wetenschappelijke onderwerpen en de wetenschap achter het nieuws.
De publieke omroep NTR vindt het vanuit haar educatieve taak belangrijk dat er aandacht is van een onafhankelijke partij voor ontwikkelingen in de wetenschap.

040 Eindhoven Sport – Ondanks de voetbalstop gaat het voetbal zakelijk wel door. Twe spelers waren deze week extra in het nieuws.

Lees meer...

040 Eindhoven Gezondheid Het is al vele jaren zo dat het Paasweekend zorgt voor een toename in het aantal verkeersslachtoffers. Laten we er dit jaar met z’n allen voor zorgen dat er dit weekend sprake is van nul verkeersslachtoffers. Veilig Verkeer Nederland hoopt van harte dat groepen motorrijders en groepen toerfietsers hun verantwoordelijkheid nemen en vooral genieten van hun eigen omgeving heel dichtbij.

Lees meer...

040 Eindhoven Gezondheid – Ook dit jaar weer gaat de gemeente, om overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te voorkomen, deze rups de komende maand preventief bestrijden. Vooral in de zomer zorgt de eikenprocessierups voor klachten zoals jeuk en huiduitslag.

Lees meer...

040 Eindhoven Economie - Corona heeft grote economische consequenties. In de regio hebben we verschillende keren een flinke crisis overleefd. Ook nu weer slaan we de handen ineen om er samen uit te komen. Iedereen telt mee en we hebben dus ook iedereen keihard nodig.

Lees meer...

040 Eindhoven Economie - Het coronavirus treft verschillende groepen in de Eindhovense samenleving hard, zoals: ondernemers, verenigingen, initiatiefnemers uit de culturele sector, zorgaanbieders en gesubsidieerde instellingen in het sociaal domein. De noodzakelijke maatregelen van het Rijk brengen deze groepen in financiële problemen.

Lees meer...

040Eindhoven Economie/duurzaamheid – Met ingang van de nieuwe dienstregeling op 1 december a.s. krijgt Station Eindhoven het predicaat ‘Centraal’. De nieuwe naam van het station wordt ‘Station Eindhoven Centraal’. Nederland kent zes van deze centrale stations en daar komt Eindhoven nu dus bij. Even snel de naam veranderen is niet niks; dat gaat ruim € 100 - € 150.000,= kosten.  

Lees meer...

040 Eindhoven Politiek Maatschappij - Blixembosch Buiten in Eindhoven-Noord groeit de komende jaren verder door. Gemeente Eindhoven, BPD en Hurks vastgoedontwikkeling hebben een overeenkomst gesloten, waarmee groen licht is gegeven om vanaf medio 2021 zo’n 180 nieuwe koopwoningen in het (laatste) plandeel Het Plateau te bouwen.

Lees meer...

040 Eindhoven Politiek Maatschappij - De gemeente heeft de vakken met proefbestrating op de Demer en in de Nieuwstraat vervangen door nieuwe proefbestrating, met hierin de Eindhovense steen. Deze proefbestratingen maken deel uit van het project Herinrichting Binnenstad.

Lees meer...

040 Valkenswaard Politiek -  Voor de gemeente Valkenswaard staan ook in de komende periode sociale cohesie, innovatie en leisure bovenaan.

Lees meer...

040 Veldhoven Cultuur - Meedoen aan activiteiten en mensen ontmoeten kan een eerste stap zijn op weg naar een goede integratie in de gemeente Veldhoven en ook richting betaald werk als je in de bijstand zit. Met dat gegeven in het achterhoofd heeft de klantmanager Werk van de gemeente de start van het project Culturele Talentkeuken opgezet en begeleid.

Lees meer...

Deadline 31 januari 2019

040 Eindhoven Cultuur - Ben je een kunstenaar of ontwerper met interesse in de biowetenschappen? Dan nodigen we je van harte uit om een projectvoorstel in te dienen voor de Bio Art & Design Award 2019!

Lees meer...

o.l.v. Matthijs van Nieuwkerk

Lees meer...

Nieuwsoverzicht Eindhoven

Vitamines & Supplementen & Gewicht