Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

040 Eindhoven Gezondheid - In hoeverre is een menselijk lichaam in staat zichzelf te genezen met behulp van technologie? Wetenschappers experimenteren momenteel volop met het kweken van cellen, weefsels, organen en botten. Zo ook onderzoeker Carlijn Bouten, die aan de Technische Universiteit Eindhoven een levende hartklep ontwikkelt.

Jaarlijks gaan zo'n 5.000 Nederlanders onder het mes, omdat zij een nieuwe hartklep nodig hebben. De operatie is zwaar en de hartklep gaat niet erg lang mee. Hartpatiënten moeten daardoor mogelijk meerdere keren in hun leven de operatie ondergaan. ‘Dat kan anders’, moet Carlijn Bouten gedacht hebben. Ze ontwikkelde een hartklep die in het lichaam van de patiënt zelf wordt gemaakt, van eigen weefsel.

Carlijn Bouten is hoogleraar Cardiovasculaire Regeneratie en werkt aan de TU Eindhoven. Na jarenlang onderzoek komt ze met een revolutionaire oplossing voor hartpatiënten: een levende hartklep, die gemaakt is door de patiënt zelf, in het eigen lichaam.

 

Bouten ontwikkelde een hartklepprothese gemaakt van bio-afbreekbaar materiaal, de iVolve. Wanneer de prothese geplaatst is in het hart van de patiënt, trekt de hartklep cellen aan uit het bloed en omringend weefsel. De cellen blijven plakken aan minuscule draadjes die aan de prothese zijn bevestigd. Ze gaan vervolgens aan de slag om nieuw weefsel te maken en zo een levende hartklep te vormen. Tegelijkertijd breekt het kunststof af, zodat er een hartklep, gemaakt van eigen weefsel, overblijft.

De hartklep is levend, en groeit dus mee met de patiënt. Daardoor hoeft de patiënt ook nog maar één keer geopereerd te worden. Verder hoeft de patiënt niet allerlei medicijnen te slikken om afstoting tegen te gaan. De hartklep bestaat immers uit weefsel van de patiënt zelf.

Een ander belangrijk voordeel is, dat de methode van prof. dr. Bouten goedkoop is: het maken van de prothese kost namelijk niet veel geld. Veel mensen zullen daarom gebruik kunnen maken van de hartklep. De droom van Bouten is dan ook om de protheses in kleine envelopjes de hele wereld over te kunnen sturen.

Bronvermelding: De Kennis van Nu - NTR

De Kennis van Nu brengt je nieuws uit de wetenschap, verdieping bij wetenschappelijke onderwerpen en de wetenschap achter het nieuws.
De publieke omroep NTR vindt het vanuit haar educatieve taak belangrijk dat er aandacht is van een onafhankelijke partij voor ontwikkelingen in de wetenschap.

040 Valkenswaard Sport - Zes basisscholen in Valkenswaard doen mee aan het project Sportief Rekenen. In dit project  krijgen leerlingen van groep 1 tot en met 8 beweegles in combinatie met een rekenles. De scholen die meedoen aan het programma worden ondersteund door studenten van Fontys Sporthogeschool en Sportief Valkenswaard, een onderdeel van de gemeente.

Read more ...

040 Geldrop Gezondheid - In de maanden mei, juni en juli kan de eikenprocessierups weer voorkomen op eikenbomen. Na contact met de haren van de rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Read more ...

040 Eindhoven Sport - PSV kiest met ingang van komende zomer voor een innovatieve, vernieuwende samenwerking met het bedrijfsleven. ASML, Philips, High Tech Campus Eindhoven, VDL Groep en Jumbo Supermarkten verbinden zich onder de naam Metropoolregio Brainport Eindhoven als premium partner aan PSV.

Read more ...

040 Eindhoven Economie – Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes wordt het gezicht van de start van het ambitieuze Female Tech Heroes netwerk, dat op dinsdag 21 mei wordt gelanceerd in de Dutch Technology Week op High Tech Campus Eindhoven. Meer dan 600 tech-vrouwen hebben zich aangemeld. Kroes: ‘Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de tech en daar moet verandering in komen. Met dit initiatief wil ik me daar voor inzetten.’

Read more ...

Thuisbezorgd.nl kondigt de winnaars van de Best Restaurant Awards 2018 aan

040 Eindhoven Economie - Voor het vijfde jaar op een rij kondigt Thuisbezorgd.nl de winnaars aan van de prestigieuze Best Restaurant Awards 2018 verkiezing. Spare Rib Express sleept de titel “Beste restaurant van Eindhoven'' in de wacht. Naast de landelijke winnaar publiceert Thuisbezorgd.nl ook de volledige lijst met winnaars per stad en categorie. Samen vormen deze een overzicht van de best beoordeelde restaurants door heel Nederland. 

Read more ...

040 Eindhoven Maatschappij - Per zondag 9 december gaat de nieuwe dienstregeling voor het busvervoer in Eindhoven van start. Vanaf dat moment wordt Bravoflex in Zuid-Eindhoven (inclusief Tongelre) geïntroduceerd. Op onderstaand kaartje staat het gebied waarbinnen de dienst gaat rijden.

Read more ...

040 Valkenswaard Politiek -  Voor de gemeente Valkenswaard staan ook in de komende periode sociale cohesie, innovatie en leisure bovenaan.

Read more ...

040 Eindhoven Maatschappij - Met ingang van het jaar 2019 komt de aanslag gemeentelijke belastingen in februari in plaats van januari. Aan het eind van ieder kalenderjaar vinden er altijd veel transacties plaats zoals de aan- en verkoop van woningen. Om wijzigingen goed te verwerken is besloten de aanslagen voortaan in februari te versturen. Daardoor verandert ook het betalen in termijnen van 11 naar 10 termijnen.

Read more ...

040 Eindhoven Maatschappij - Steeds meer Eindhovenaren verlengen hun rijbewijs digitaal. Je hoeft dan alleen nog maar naar het Inwonersplein om het rijbewijs op te halen. En dat kan zonder afspraak. Eindhoven doet mee aan een landelijke proef waarbij inwoners online hun rijbewijs kunnen verlengen. Sinds oktober vorig jaar deden ruim 1.000 Nederlanders dat. Onder hen 300 Eindhovenaren.

Read more ...

040 Veldhoven Cultuur - Meedoen aan activiteiten en mensen ontmoeten kan een eerste stap zijn op weg naar een goede integratie in de gemeente Veldhoven en ook richting betaald werk als je in de bijstand zit. Met dat gegeven in het achterhoofd heeft de klantmanager Werk van de gemeente de start van het project Culturele Talentkeuken opgezet en begeleid.

Read more ...

Deadline 31 januari 2019

040 Eindhoven Cultuur - Ben je een kunstenaar of ontwerper met interesse in de biowetenschappen? Dan nodigen we je van harte uit om een projectvoorstel in te dienen voor de Bio Art & Design Award 2019!

Read more ...

o.l.v. Matthijs van Nieuwkerk

Read more ...

Nieuwsoverzicht Eindhoven