Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

040 Eindhoven Economie - Vanaf Eindhoven in sneltreinvaart naar de kerstmarkt in Düsseldorf, zonder file? Vanaf 2025 kan het, is de planning. De stationsomgeving van Eindhoven moet uitgroeien tot een internationaal knooppunt. Onder de noemer ‘Eindhoven Internationale Knoop XL’ investeren Rijk, regio en partners in het spoor, het regionale openbaar vervoer, het station zelf en de stedelijke ontwikkeling eromheen.

In 2017 reserveerden Rijk en regio daarvoor samen al een startkapitaal van 20 miljoen euro voor de internationale spoorverbinding Eindhoven-Düsseldorf, een hoogwaardige OV-verbinding tussen Eindhoven Airport, de Brainport Industries Campus en Woensel (HOV-3) en een ondergrondse fietsenkelder aan het Stationsplein voor 4000 fietsen. Dit jaar komt daar nog eens 38 miljoen euro bovenop, hebben Rijk en regio tijdens het jaarlijks Bestuurders Overleg MIRT (BO MIRT) afgesproken. Het Rijk neemt daarvoor de helft voor zijn rekening. Provincie Noord-Brabant en gemeente Eindhoven de andere helft.

Volgende keer wéér 

In 2019 gaan partijen samen aan de slag met de uitwerking en voorbereiding van deze projecten. In het voorjaar van 2019 staat de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst gepland. Hiermee verzekeren we de meerjarige samenwerking aan het totale programma Eindhoven Internationale Knoop XL.

Stationsomgeving
In Eindhoven is veel behoefte aan woonruimte. Een flink deel van die woningen komt - als onderdeel van het bovengenoemde programma - in de stationsomgeving. De eerste stap is de ontwikkeling van District E aan de zuidzijde van het station. Hierbij wordt ook het openbaar gebied opnieuw ingericht mét veel ruimte voor fietsers en voetgangers. In de toekomst kunnen mensen ook wonen en werken in een prettig verblijfsgebied rondom de Fellenoord aan de noordzijde van het station. Om dat voor elkaar te krijgen zijn er onder andere aanpassingen en investeringen nodig in busstation Neckerspoel, de Fellenoord, de Ring en station Eindhoven. We werken aan de verbetering en ontwikkeling van het hele gebied tussen Philips Stadion en de Dommel. Die plannen worden komende tijd verder uitgewerkt.

Burgemeester John Jorritsma: “We zijn samen met het Rijk en de regio al langer bezig om ervoor te zorgen dat de economische kracht van Brainport Eindhoven behouden blijft. De afspraken rondom de ontwikkeling van het station en de stationsomgeving in Eindhoven staan niet voor niets in de Brainport Nationale Actieagenda. Ontzettend mooi hoe alle plannen nu echt van de grond komen.”

Wethouder Stijn Steenbakkers (verantwoordelijk voor onder andere economie en Brainport Eindhoven) zat afgelopen woensdag namens gemeente Eindhoven aan tafel bij het Bestuurlijk Overleg MIRT (BO MIRT) tussen Rijk en provincies: “De afspraken die we vorig jaar al hebben gemaakt, worden nu ook financieel verankerd. Dankzij de goede samenwerking met provincie en Rijk via de Brainport Nationale Actie Agenda. Maar waar het natuurlijk om gaat is dat het voor alle inwoners en bedrijven in de regio goed nieuws is als de bereikbaarheid van onze regio verbetert. Internationaal maar zeker ook voor de fiets, via het OV en de wegen rondom Eindhoven. Daar hebben we allemaal dagelijks profijt van.”

040 Eindhoven Sport – Ondanks de voetbalstop gaat het voetbal zakelijk wel door. Twe spelers waren deze week extra in het nieuws.

Lees meer...

040 Eindhoven Gezondheid Het is al vele jaren zo dat het Paasweekend zorgt voor een toename in het aantal verkeersslachtoffers. Laten we er dit jaar met z’n allen voor zorgen dat er dit weekend sprake is van nul verkeersslachtoffers. Veilig Verkeer Nederland hoopt van harte dat groepen motorrijders en groepen toerfietsers hun verantwoordelijkheid nemen en vooral genieten van hun eigen omgeving heel dichtbij.

Lees meer...

040 Eindhoven Gezondheid – Ook dit jaar weer gaat de gemeente, om overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te voorkomen, deze rups de komende maand preventief bestrijden. Vooral in de zomer zorgt de eikenprocessierups voor klachten zoals jeuk en huiduitslag.

Lees meer...

040 Eindhoven Economie - Corona heeft grote economische consequenties. In de regio hebben we verschillende keren een flinke crisis overleefd. Ook nu weer slaan we de handen ineen om er samen uit te komen. Iedereen telt mee en we hebben dus ook iedereen keihard nodig.

Lees meer...

040 Eindhoven Economie - Het coronavirus treft verschillende groepen in de Eindhovense samenleving hard, zoals: ondernemers, verenigingen, initiatiefnemers uit de culturele sector, zorgaanbieders en gesubsidieerde instellingen in het sociaal domein. De noodzakelijke maatregelen van het Rijk brengen deze groepen in financiële problemen.

Lees meer...

040Eindhoven Economie/duurzaamheid – Met ingang van de nieuwe dienstregeling op 1 december a.s. krijgt Station Eindhoven het predicaat ‘Centraal’. De nieuwe naam van het station wordt ‘Station Eindhoven Centraal’. Nederland kent zes van deze centrale stations en daar komt Eindhoven nu dus bij. Even snel de naam veranderen is niet niks; dat gaat ruim € 100 - € 150.000,= kosten.  

Lees meer...

040 Eindhoven Politiek Maatschappij - Blixembosch Buiten in Eindhoven-Noord groeit de komende jaren verder door. Gemeente Eindhoven, BPD en Hurks vastgoedontwikkeling hebben een overeenkomst gesloten, waarmee groen licht is gegeven om vanaf medio 2021 zo’n 180 nieuwe koopwoningen in het (laatste) plandeel Het Plateau te bouwen.

Lees meer...

040 Eindhoven Politiek Maatschappij - De gemeente heeft de vakken met proefbestrating op de Demer en in de Nieuwstraat vervangen door nieuwe proefbestrating, met hierin de Eindhovense steen. Deze proefbestratingen maken deel uit van het project Herinrichting Binnenstad.

Lees meer...

040 Valkenswaard Politiek -  Voor de gemeente Valkenswaard staan ook in de komende periode sociale cohesie, innovatie en leisure bovenaan.

Lees meer...

040 Veldhoven Cultuur - Meedoen aan activiteiten en mensen ontmoeten kan een eerste stap zijn op weg naar een goede integratie in de gemeente Veldhoven en ook richting betaald werk als je in de bijstand zit. Met dat gegeven in het achterhoofd heeft de klantmanager Werk van de gemeente de start van het project Culturele Talentkeuken opgezet en begeleid.

Lees meer...

Deadline 31 januari 2019

040 Eindhoven Cultuur - Ben je een kunstenaar of ontwerper met interesse in de biowetenschappen? Dan nodigen we je van harte uit om een projectvoorstel in te dienen voor de Bio Art & Design Award 2019!

Lees meer...

o.l.v. Matthijs van Nieuwkerk

Lees meer...

Nieuwsoverzicht Eindhoven

Vitamines & Supplementen & Gewicht