Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

040 Eindhoven Economie - Vanaf Eindhoven in sneltreinvaart naar de kerstmarkt in Düsseldorf, zonder file? Vanaf 2025 kan het, is de planning. De stationsomgeving van Eindhoven moet uitgroeien tot een internationaal knooppunt. Onder de noemer ‘Eindhoven Internationale Knoop XL’ investeren Rijk, regio en partners in het spoor, het regionale openbaar vervoer, het station zelf en de stedelijke ontwikkeling eromheen.

In 2017 reserveerden Rijk en regio daarvoor samen al een startkapitaal van 20 miljoen euro voor de internationale spoorverbinding Eindhoven-Düsseldorf, een hoogwaardige OV-verbinding tussen Eindhoven Airport, de Brainport Industries Campus en Woensel (HOV-3) en een ondergrondse fietsenkelder aan het Stationsplein voor 4000 fietsen. Dit jaar komt daar nog eens 38 miljoen euro bovenop, hebben Rijk en regio tijdens het jaarlijks Bestuurders Overleg MIRT (BO MIRT) afgesproken. Het Rijk neemt daarvoor de helft voor zijn rekening. Provincie Noord-Brabant en gemeente Eindhoven de andere helft.

Volgende keer wéér 

In 2019 gaan partijen samen aan de slag met de uitwerking en voorbereiding van deze projecten. In het voorjaar van 2019 staat de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst gepland. Hiermee verzekeren we de meerjarige samenwerking aan het totale programma Eindhoven Internationale Knoop XL.

Stationsomgeving
In Eindhoven is veel behoefte aan woonruimte. Een flink deel van die woningen komt - als onderdeel van het bovengenoemde programma - in de stationsomgeving. De eerste stap is de ontwikkeling van District E aan de zuidzijde van het station. Hierbij wordt ook het openbaar gebied opnieuw ingericht mét veel ruimte voor fietsers en voetgangers. In de toekomst kunnen mensen ook wonen en werken in een prettig verblijfsgebied rondom de Fellenoord aan de noordzijde van het station. Om dat voor elkaar te krijgen zijn er onder andere aanpassingen en investeringen nodig in busstation Neckerspoel, de Fellenoord, de Ring en station Eindhoven. We werken aan de verbetering en ontwikkeling van het hele gebied tussen Philips Stadion en de Dommel. Die plannen worden komende tijd verder uitgewerkt.

Burgemeester John Jorritsma: “We zijn samen met het Rijk en de regio al langer bezig om ervoor te zorgen dat de economische kracht van Brainport Eindhoven behouden blijft. De afspraken rondom de ontwikkeling van het station en de stationsomgeving in Eindhoven staan niet voor niets in de Brainport Nationale Actieagenda. Ontzettend mooi hoe alle plannen nu echt van de grond komen.”

Wethouder Stijn Steenbakkers (verantwoordelijk voor onder andere economie en Brainport Eindhoven) zat afgelopen woensdag namens gemeente Eindhoven aan tafel bij het Bestuurlijk Overleg MIRT (BO MIRT) tussen Rijk en provincies: “De afspraken die we vorig jaar al hebben gemaakt, worden nu ook financieel verankerd. Dankzij de goede samenwerking met provincie en Rijk via de Brainport Nationale Actie Agenda. Maar waar het natuurlijk om gaat is dat het voor alle inwoners en bedrijven in de regio goed nieuws is als de bereikbaarheid van onze regio verbetert. Internationaal maar zeker ook voor de fiets, via het OV en de wegen rondom Eindhoven. Daar hebben we allemaal dagelijks profijt van.”

040 Valkenswaard Sport - Zes basisscholen in Valkenswaard doen mee aan het project Sportief Rekenen. In dit project  krijgen leerlingen van groep 1 tot en met 8 beweegles in combinatie met een rekenles. De scholen die meedoen aan het programma worden ondersteund door studenten van Fontys Sporthogeschool en Sportief Valkenswaard, een onderdeel van de gemeente.

Read more ...

040 Geldrop Gezondheid - In de maanden mei, juni en juli kan de eikenprocessierups weer voorkomen op eikenbomen. Na contact met de haren van de rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Read more ...

040 Eindhoven Sport - PSV kiest met ingang van komende zomer voor een innovatieve, vernieuwende samenwerking met het bedrijfsleven. ASML, Philips, High Tech Campus Eindhoven, VDL Groep en Jumbo Supermarkten verbinden zich onder de naam Metropoolregio Brainport Eindhoven als premium partner aan PSV.

Read more ...

040 Eindhoven Economie – Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes wordt het gezicht van de start van het ambitieuze Female Tech Heroes netwerk, dat op dinsdag 21 mei wordt gelanceerd in de Dutch Technology Week op High Tech Campus Eindhoven. Meer dan 600 tech-vrouwen hebben zich aangemeld. Kroes: ‘Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de tech en daar moet verandering in komen. Met dit initiatief wil ik me daar voor inzetten.’

Read more ...

Thuisbezorgd.nl kondigt de winnaars van de Best Restaurant Awards 2018 aan

040 Eindhoven Economie - Voor het vijfde jaar op een rij kondigt Thuisbezorgd.nl de winnaars aan van de prestigieuze Best Restaurant Awards 2018 verkiezing. Spare Rib Express sleept de titel “Beste restaurant van Eindhoven'' in de wacht. Naast de landelijke winnaar publiceert Thuisbezorgd.nl ook de volledige lijst met winnaars per stad en categorie. Samen vormen deze een overzicht van de best beoordeelde restaurants door heel Nederland. 

Read more ...

040 Eindhoven Maatschappij - Per zondag 9 december gaat de nieuwe dienstregeling voor het busvervoer in Eindhoven van start. Vanaf dat moment wordt Bravoflex in Zuid-Eindhoven (inclusief Tongelre) geïntroduceerd. Op onderstaand kaartje staat het gebied waarbinnen de dienst gaat rijden.

Read more ...

040 Valkenswaard Politiek -  Voor de gemeente Valkenswaard staan ook in de komende periode sociale cohesie, innovatie en leisure bovenaan.

Read more ...

040 Eindhoven Maatschappij - Met ingang van het jaar 2019 komt de aanslag gemeentelijke belastingen in februari in plaats van januari. Aan het eind van ieder kalenderjaar vinden er altijd veel transacties plaats zoals de aan- en verkoop van woningen. Om wijzigingen goed te verwerken is besloten de aanslagen voortaan in februari te versturen. Daardoor verandert ook het betalen in termijnen van 11 naar 10 termijnen.

Read more ...

040 Eindhoven Maatschappij - Steeds meer Eindhovenaren verlengen hun rijbewijs digitaal. Je hoeft dan alleen nog maar naar het Inwonersplein om het rijbewijs op te halen. En dat kan zonder afspraak. Eindhoven doet mee aan een landelijke proef waarbij inwoners online hun rijbewijs kunnen verlengen. Sinds oktober vorig jaar deden ruim 1.000 Nederlanders dat. Onder hen 300 Eindhovenaren.

Read more ...

040 Veldhoven Cultuur - Meedoen aan activiteiten en mensen ontmoeten kan een eerste stap zijn op weg naar een goede integratie in de gemeente Veldhoven en ook richting betaald werk als je in de bijstand zit. Met dat gegeven in het achterhoofd heeft de klantmanager Werk van de gemeente de start van het project Culturele Talentkeuken opgezet en begeleid.

Read more ...

Deadline 31 januari 2019

040 Eindhoven Cultuur - Ben je een kunstenaar of ontwerper met interesse in de biowetenschappen? Dan nodigen we je van harte uit om een projectvoorstel in te dienen voor de Bio Art & Design Award 2019!

Read more ...

o.l.v. Matthijs van Nieuwkerk

Read more ...

Nieuwsoverzicht Eindhoven