Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

040 Eindhoven Politiek Maatschappij - De gemeente heeft de vakken met proefbestrating op de Demer en in de Nieuwstraat vervangen door nieuwe proefbestrating, met hierin de Eindhovense steen. Deze proefbestratingen maken deel uit van het project Herinrichting Binnenstad.

Vanaf 2021 wil de gemeente aan de slag met het herinrichten van de (winkel)straten met de rode steentjes én het Stratumseind, waarbij veel aandacht is voor vergroening. De plannen voor de herinrichting zijn nu in voorbereiding.

De plannen gaan uit van één zogeheten vloer (één beeld) voor de hele binnenstad. De ervaringen met de vorige proefbestratingen gaven aan dat Eindhovenaren het belangrijk vinden dat de nieuwe bestrating levendig is, van goede kwaliteit en een Eindhovens karakter heeft. Op basis van alle ervaringen (bezoekers en gemeente) is een nieuwe Eindhovense steen ontwikkeld. De Eindhovense steen is van modern beton en heeft een warme, grijze basiskleur. De levendige schakering van kiezeltjes in verschillende kleuren verwijst naar de Eindhovense ondergrond.

Beoordelen

Voorafgaand aan de aanbesteding van de nieuwe bestrating voor de binnenstad, gaat de gemeente deze eerst op meerdere aspecten beoordelen. Daarvoor zijn drie leveranciers gevraagd om de Eindhovense steen te fabriceren. Deze proefstenen liggen nu in proefvakken op de Demer en in de Nieuwstraat. De keuze voor het uiterlijk van de Eindhovense steen is dus al gemaakt. De komende maanden gaat de gemeente de stenen beoordelen op met name gebruik en onderhoud.

Europese aanbesteding

Welke steenproducent de opdracht krijgt, is nog niet bekend. Dat gaat via een Europese aanbesteding. Met de proefvakken wordt zoveel mogelijk kennis verzameld over de (eigenschappen van de) stenen. Deze data dienen vervolgens als criteria voor de aanbesteding, die nog dit jaar van start gaat. Vanaf 2021 kunnen de stratenmakers dan de eerste rode steentjes gaan vervangen door de nieuwe Eindhovense stenen.

Reizen & Vakanties

 

Vitamines & Supplementen & Gewicht

Politiek & Maatschappij