Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

040 Eindhoven Maatschappij - De winterperiode is een goede periode om zwarte ratten te bestrijden. Het ‘natuurlijke’ voedsel, zoals de zaden, vruchten en noten raken op. Door de droge zomer is de hoeveelheid natuurlijk voedsel deze winter nog kleiner. Omdat er weinig voedsel is, zullen ratten sneller van lokazen op klemmen en vallen eten.

Hongerige zwarte ratten eten ook ander voedsel, zoals afval en voer voor vogels en hobbydieren. Zorg ervoor dat ratten hier niet bij kunnen. Geef hobbydieren alleen eten dat zij direct opeten en haal het ’s avonds uit de hokken. Haal vogelvoer zoals potten pindakaas en vetbollen ’s avonds uit de tuin. Ratten eten ’s nachts van dit voedsel. Woon je in een wijk waar afval in zakken wordt opgehaald? Plaats de zakken dan pas ’s ochtends op de ophaaldag aan de straat. Ratten zijn namelijk vooral actief in de schemering en nacht.

Bereken je premie - ZorgDirect 

Voorkomen van ratten is belangrijk, maar je kunt ook vallen zetten. Voor lokazen in vallen kun je het beste gebruik maken van granen en noten. Zwarte ratten hebben vaak een sterke voorkeur voor plantaardig voedsel. Leven ratten bij jou bijvoorbeeld van konijnenvoer? Leg dan konijnenvoer in de val. Ratten zijn wantrouwend naar nieuwe dingen in hun omgeving. Het is mogelijk dat ratten een week of twee moeten wennen aan een val voordat zij die vertrouwen. Zet daardoor de eerste twee weken de val niet op scherp. Op die wijze kan de rat wennen en vang je geen andere diersoorten, zoals egels, eekhoorns of vogels.

Overlast en verantwoordelijkheidDoor voedsel voor zwarte ratten te verwijderen en ratten te vangen, zal jouw buurt minder overlast van ratten hebben. De zwarte rat schuilt en nestelt in gebouwen. De eigenaar of gebruiker (huurder) van het gebouw is verantwoordelijk voor de bestrijding van de zwarte rat op eigen kosten. Ook het dicht maken van woning voorkomt veel overlast.

Melden

Zie je ratten in jouw wijk, maak er dan een melding van bij de gemeente. Je kunt dit melden via de BuitenBeter app, of via het telefoonnummer 14 040.

Reizen & Vakanties

 

Vitamines & Supplementen & Gewicht

Politiek & Maatschappij