Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

040 Eindhoven Economie - Het coronavirus treft verschillende groepen in de Eindhovense samenleving hard, zoals: ondernemers, verenigingen, initiatiefnemers uit de culturele sector, zorgaanbieders en gesubsidieerde instellingen in het sociaal domein. De noodzakelijke maatregelen van het Rijk brengen deze groepen in financiële problemen.

Het college van B en W van Eindhoven neemt extra maatregelen om acute hulp te bieden.

Steunmaatregelen

Het coronavirus treft verschillende groepen in de Eindhovense samenleving hard, zoals: ondernemers, verenigingen, initiatiefnemers uit de culturele sector, zorgaanbieders en gesubsidieerde instellingen in het sociaal domein. 

De noodzakelijke maatregelen van het rijk in de aanpak van het coronavirus brengen deze groepen in financiële problemen. Het college van B en W van Eindhoven neemt daarom extra maatregelen om acute hulp te bieden. 

Ondernemersloket
Voor ondernemers en zzp’ers is een speciaal ondernemersloket. Dat is bereikbaar via eindhoven.nl/ondernemersloket,  telefonisch via 040 - 238 42 22 en via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het fysieke loket in het Mercado-gebouw is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Hier kunnen ondernemers (ook zzp’ers) terecht met hun vragen over de maatregelen van het nationale noodpakket Economie & Banen en de lokale uitwerking hiervan. Ook kunnen zij een aanvraag indienen voor de lokale regelingen, zoals de tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Torzo).

We overleggen wekelijks met de voorzitters van de ondernemerskoepels in Eindhoven om de actuele knelpunten in kaart te brengen. Vanuit Eindhoven coördineren we dit economisch beeld ook voor de regio, in nauwe afstemming met Brainport Development.

Versoepeling uitstel betaling (toeristen)belasting
Eén van de onderdelen in het nationale Noodpakket voor Banen en Economie is een van versoepeling uitstel betaling belasting en toeristenbelasting. Veel ondernemers en zzp’ers hebben als gevolg van de corona-crisis liquiditeitsnood. Wij hebben daarom het volgende besloten:

Voor ondernemers en ZZP‘ers verlenen we op verzoek uitstel van betaling voor de gemeentelijke belastingen OZB, reinigingsrecht, afvalstoffenheffing, rioolheffing, precario, reclame- en toeristenbelasting. Dit uitstel geldt vooralsnog tot 1 juli 2020. Het is een overbruggingsmaatregel. Het betekent in deze fase geen afstel van belastingbetaling.

Specifiek voor de BIZ (Bijdrage BedrijvenInvesteringsZone) bieden we een mogelijkheid tot uitstel van betaling tot 1 juli 2020.

De definitieve aanslagen toeristenbelasting 2019 verplaatsen we van april naar eind juni 2020.

De invordering van de voorlopige aanslag toeristenbelasting 2020 (gepland eind juni 2020) laten we vervallen. We bekijken in de komende periode hoe we hiermee omgaan.

De definitieve aanslagen toeristenbelasting 2020 worden pas in het voorjaar van 2021 worden opgelegd.

We schorten alle verdere herinneringen, aanmaningen en dwangbevelen aan ondernemers op bovenstaande belastingen en heffingen op tot na 1 juli 2020 en we berekenen in de tussentijd nagenoeg geen invorderingsrente (0,01%).

We willen hiermee lucht geven aan ondernemers. In de komende periode bekijken we hoe we met deze tijdelijke maatregelen definitief om willen gaan. Informatie daarover volgt in het ondernemersloket. De ondernemers krijgen ook specifieke informatie over de manier van uitstelverzoeken via een aparte bijlage bij de kosteloze betalingsherinnering in april 2020. Formulieren hiervoor zijn binnenkort beschikbaar via de website.

Maatschappelijk vastgoed en sportaccommodaties

Alle eetgelegenheden, horeca, scholen, sportclubs en dergelijke zijn verplicht dicht, in ieder geval tot en met 6 april 2020. Daaronder bevindt zich ook een groep ondernemers in de getroffen sectoren die huurder of erfpachter zijn van een gemeentelijk pand of perceel.

Buurthuizen en scoutings zijn dicht en ook culturele voorzieningen hebben hun deuren gesloten. Alle sportaccommodaties in Eindhoven - de zwembaden, sporthallen, gymzalen en sportparken - zijn gesloten. De inkomsten van de gebruikers van deze accommodaties nemen af, maar de kosten lopen grotendeels door.

Veel partijen benaderen ons met signalen dat liquiditeitsproblemen zullen ontstaan. Daarom hebben wij besloten om voorlopig de facturen voor huur zo laat mogelijk te versturen en geen aanmaningen en incassotrajecten te starten. We kunnen niet vooruitlopen op de ernst van de problemen die als gevolg van deze crisis ontstaan. Ook omdat we nu niet weten hoe lang de gebouwen dicht blijven. De komende periode worden mogelijk meer landelijke steunmaatregelen bekend. We brengen - proactief en in contact met onze huurders en klanten - in beeld hoe de coronacrisis hen raakt en wat de impact is van de maatregelen. Mede op basis hiervan bekijken we of en welke aanvullende maatregelen vanuit de gemeente nodig zijn. Dit leidt als dat nodig is, tot aanvullende besluiten.

Reizen & Vakanties

 

Vitamines & Supplementen & Gewicht

Economie & Duurzaamheid