Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

040 Eindhoven Economie - Vanaf Eindhoven in sneltreinvaart naar de kerstmarkt in Düsseldorf, zonder file? Vanaf 2025 kan het, is de planning. De stationsomgeving van Eindhoven moet uitgroeien tot een internationaal knooppunt. Onder de noemer ‘Eindhoven Internationale Knoop XL’ investeren Rijk, regio en partners in het spoor, het regionale openbaar vervoer, het station zelf en de stedelijke ontwikkeling eromheen.

In 2017 reserveerden Rijk en regio daarvoor samen al een startkapitaal van 20 miljoen euro voor de internationale spoorverbinding Eindhoven-Düsseldorf, een hoogwaardige OV-verbinding tussen Eindhoven Airport, de Brainport Industries Campus en Woensel (HOV-3) en een ondergrondse fietsenkelder aan het Stationsplein voor 4000 fietsen. Dit jaar komt daar nog eens 38 miljoen euro bovenop, hebben Rijk en regio tijdens het jaarlijks Bestuurders Overleg MIRT (BO MIRT) afgesproken. Het Rijk neemt daarvoor de helft voor zijn rekening. Provincie Noord-Brabant en gemeente Eindhoven de andere helft.

Volgende keer wéér 

In 2019 gaan partijen samen aan de slag met de uitwerking en voorbereiding van deze projecten. In het voorjaar van 2019 staat de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst gepland. Hiermee verzekeren we de meerjarige samenwerking aan het totale programma Eindhoven Internationale Knoop XL.

Stationsomgeving
In Eindhoven is veel behoefte aan woonruimte. Een flink deel van die woningen komt - als onderdeel van het bovengenoemde programma - in de stationsomgeving. De eerste stap is de ontwikkeling van District E aan de zuidzijde van het station. Hierbij wordt ook het openbaar gebied opnieuw ingericht mét veel ruimte voor fietsers en voetgangers. In de toekomst kunnen mensen ook wonen en werken in een prettig verblijfsgebied rondom de Fellenoord aan de noordzijde van het station. Om dat voor elkaar te krijgen zijn er onder andere aanpassingen en investeringen nodig in busstation Neckerspoel, de Fellenoord, de Ring en station Eindhoven. We werken aan de verbetering en ontwikkeling van het hele gebied tussen Philips Stadion en de Dommel. Die plannen worden komende tijd verder uitgewerkt.

Burgemeester John Jorritsma: “We zijn samen met het Rijk en de regio al langer bezig om ervoor te zorgen dat de economische kracht van Brainport Eindhoven behouden blijft. De afspraken rondom de ontwikkeling van het station en de stationsomgeving in Eindhoven staan niet voor niets in de Brainport Nationale Actieagenda. Ontzettend mooi hoe alle plannen nu echt van de grond komen.”

Wethouder Stijn Steenbakkers (verantwoordelijk voor onder andere economie en Brainport Eindhoven) zat afgelopen woensdag namens gemeente Eindhoven aan tafel bij het Bestuurlijk Overleg MIRT (BO MIRT) tussen Rijk en provincies: “De afspraken die we vorig jaar al hebben gemaakt, worden nu ook financieel verankerd. Dankzij de goede samenwerking met provincie en Rijk via de Brainport Nationale Actie Agenda. Maar waar het natuurlijk om gaat is dat het voor alle inwoners en bedrijven in de regio goed nieuws is als de bereikbaarheid van onze regio verbetert. Internationaal maar zeker ook voor de fiets, via het OV en de wegen rondom Eindhoven. Daar hebben we allemaal dagelijks profijt van.”

Reizen & Vakanties

 

Vitamines & Supplementen & Gewicht

Economie & Duurzaamheid